Obiecałam Wam, że co niedzielę będę przygotowywać na blogu wpis z hitami minionego tygodnia, a więc dziś kolejny post z tego cyklu. Tym razem moją kwarantannę podbiła Dalgona czyli kawa, która bije rekordy popularności na Insta. Ja przetestowałam już kilka przepisów na tę kawę i dziś podzielę się z Wam moim ulubionym. Będzie to Dalgona Coffee w wersji pink czyli różowej. Jak ją zrobić? Zapraszam do czytania dalej.
Dalgona Coffee przywędrowała do nas z Korei Południowej i szybko podbiła serca instagramowiczów oraz tiktokerów. Będzie idealnym zamiennikiem kawy mrożonej, a jednocześnie świetnym deserem. Jeśli lubicie słodkie latte lub kawę po wietnamsku, to Dalgona z pewnością Wam posmakuje. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a wygląda niezwykle efektownie. Będziecie potrzebować takich składników, jak:
⠐ mleko
⠐ cukier
⠈ kawa rozpuszczalna
⠈ gorąca woda
⠈ sok z buraka (to nie jest krok obowiązkowy, ale ja go dodałam do mleka, aby nadać mu różowy kolor).
Teraz wystarczy tylko przełożyć piankę do szklanki wypełnionej mlekiem i lekko zamieszać. Ja do mleka dodałam sok z buraka, aby uzyskać różowy kolor. Możecie też użyć soku malinowego, ale wówczas Dalgona może być trochę za słodka. Jeśli jednak lubicie aż tak słodkie kawki, to jak najbardziej możecie spróbować wersji z sokiem. Ja osobiście “odkryłam” picie mleka z sokiem malinowym, bo to smakuje jak rozpuszczone lody malinowe – pycha! Można do tego dodać też kostki lodu i wówczas będzie to idealny zamiennik kawy mrożonej.
Wariantów przepisów na Dalgona Coffee jest naprawdę mnóstwo i jestem ciekawa czy macie jakiś swój ulubiony. Dajcie koniecznie znać czy już próbowałyście przepisu na tę koreańską kawusie i oczywiście życzę Wam spokojnej niedzieli 🙂
_____________________________